Bílkoviny jsou v Dukanově dietě velmi důležité a často je pro jejich doplnění doporučována nízkotučná šunka. Takovou ale v supermarketu seženete jen obtížně a když, nestojí její chuť obvykle za nic.
A to nemluvíme o vysokém procentu soli, na které komerčně vyráběné uzeniny často trpí. Domácí nízkotučná kuřecí šunka připravená v souladu s pravidly Dukanovy diety je jednoduchá na přípravu a chutná jednoduše skvěle.
Dukanova kuřecí šunka se hodí pro 1.2. i 3. fázi diety.
Ingredience:
- 700 gramů kuřecích prsou
- 1 rovná lžička soli
- ½ lžičky sladidla
- 1 dcl studené vody
- špetka sladké papriky
- koření podle chuti
Postup přípravy kuřecí šunky:
Kuřecí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky o velikosti zhruba 1,5 x 1,5 cm. Nakrájená kuřecí prsa vložíme do mísy a přidáme sůl, sladidlo, studenou vodu, mletou papriku a případně další koření podle chuti. Celou směs důkladně promícháme (lépe to jde rukama než vařečkou). Mísu potáhneme potravinářskou fólií a uložíme do ledničky.
Po 24 hodinách z ledničky vytáhneme, opět důkladně promícháme a necháme uležet v chladu dalších 20-24 hodin. Poté masovou směs vložíme do sáčku a vaříme v šunkovaru při teplotě 80°C asi 50 minut.
Jestliže šunkovar nemáme, nacpeme celou směs do střívka určeného pro přípravu tlačenky a dáme vařit do hrnce plného vody. Hlídáme teplotu, která nesmí překročit zmíněných 80°C, jinak se z masa ztratí většina cenných látek a bude těžko stravitelné.
Hotovou šunku nakrájíme na plátky a zakryté uchováváme v ledničce maximálně 5 dní.
TIP: Stejným způsobem lze připravit i šunku z krůtího masa. |