Ryby by měly být součástí každého vyváženého jídelníčku. A ani Dukanova dieta není výjimkou. Slaný tuňákový koláč podle Dukana navíc chutná i lidem, kteří ryby rádi příliš nemají. Jeho příprava je rychlá a jednoduchá – zvládne ji i kuchařský začátečník.
Slaný tuňákový koláč podle Dukana se hodí pro 2. a 3. fázi diety.
Ingredience:
- 2 lžíce hořčice
- 3 střední rajčata
- 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě (okolo 250 gramů)
- 5 vrchovatých lžic odtučněného tvarohu
- 2 velké vejce
- 1 špetku černého pepře
- 1 lžíce provensálského koření
Postup – Slaný tuňákový koláč podle Dukana
Troubu předehřejeme na 200 °C. Najdeme menší formu na pečení a její dno i stěny potřeme hořčicí. Rajčata omyjeme a nakrájíme na silnější proužky. Můžeme je předtím i spařit, pokud nemáme rádi slupky. V takovém případě se spokojíme s krájením na půlměsíčky. Nakrájenými rajčaty pokryjeme dno formy.
Připravíme si vaječnou směs: v hlubší míse rozšleháme vejce s černým pepřem a provensálským kořením. Postupně zašleháme tvaroh a nakonec i celou konzervu tuňáka. Solit není třeba, rybí mas a šťáva celý koláč ochutí více než dostatečně.
Slaný tuňákový koláč podle Dukana pečeme asi 25 minut, dokud vaječná směs nezpevní a nevyběhne. Upečenost kontrolujeme za pomoci špejle, kterou zapíchneme do středu koláče. Jakmile se na ni těsto nelepí, je hotovo.
Koláč můžeme konzumovat teplý i studený. Skvěle chutná s nízkotučným jogurtem nebo posypaný nízkotučným sýrem.
Slaný tuňákový koláč můžete použít i v 1. fázi Dukanovy diety. Stačí pouze vynechat rajčata. V takovém případě ale doporučujme plnit vaječnou směs spíše do košíčků na muffiny, zaručeně se pak nepřipeče. |