Jezte luštěniny, prospívají srdci

Luštěniny patří v naší kuchyni mezi opomíjené potraviny. Neprávem. Obsahují mimo jiné vysoké procento bílkovin a dalších výživných látek, které našemu tělu dodají potřebnou energii a pocit sytosti. Ideální by bylo konzumovat luštěniny každý den v menších porcích, ale zpočátku postačí i zařazení jednou týdne. Navíc pravidelná konzumace luštěnin dovoluje tělu dostatečnou adaptaci a díky tomu potlačuje i nepříjemné negativní vlivy, mezi které patří například obávané nadýmání.

Luštěniny patří mezi nejzdravější druhy potravin. Běžně se můžeme setkat s pěti druhy: hrách, čočka, sója, cizrna a fazole. Jejich kulinářské využití je velmi široké a ne vždy vyžaduje dlouhou přípravu a namáčení. Salát z naklíčené čočky nebo polévka z čočky červené jsou hotové do půl hodinky.

Z významných látek luštěniny obsahují hlavně draslík, fosfor, železo (nejvíce ho najdeme v čočce), vápník a vlákninu. Zelené luštěniny pak navíc ještě vitamín B1 a kyselinu listovou. Vláknina v luštěninách je opravdu plnohodnotná. Proto je s oblibou konzumují vegani a vegetariáni, kteří díky luštěninám dokáží téměř kompletně nahradit absenci živočišných složek v potravě.

Luštěniny a civilizační choroby

Luštěniny mají také další výhody. Díky nízkému glykemickému indexu a vláknině, která našemu tělu na dlouho dodá pocit sytosti, pomáhají snižovat cholesterol a pomáhají při léčbě celé řady civilizačních onemocnění. Dobře působí při onemocněních srdce a kardiovaskulárního systému a při cukrovce II. typu.

Pravidelná konzumace luštěnin zabraňuje nadýmání

Luštěniny by se na zdravém jídelníčku měly objevit alespoň 1x týdně. Ale mnohem lepší je sníst každý den jednu malou hrst luštěnin, ať už v salátu, polévce nebo jako součást přílohy. Odborné studie prokázaly, že je třeba našemu organismu dopřát určitý čas na adaptaci při každé větší změně jídelníčku a u luštěnin to platí dvojnásob. Je třeba začít s nenadýmavými druhy, například mladým zeleným hráškem nebo loupanou červenou čočkou.

Látku způsobující nadýmání jsou navíc rozpustné ve vodě, takže když pokaždé hrách, čočku nebo sóju před vařením namočíme a vodu vylijeme, obávané potíže se nedostaví. Z koření dobře působí anýz, kmín nebo tymián a přebytečné plynotvorné látky do sebe dokáže vstřebat i mrkev, kterou po uvaření čočky vyhodíme.

Luštěniny prodlužují život

O vegetariánech se často říká, že žijí déle než zbytek populace. Svůj podíl na tom má bílkovinotvorná aminokyselina methionin, která se vyskytuje právě v mase. Živočišné proteiny je proto vždy lepší nahradit rostlinnými, vždyť z luštěnin si můžete snadno udělat sekanou i zeleninový řízek.

Odvyknutí masové stravě nemusí vždy probíhat hladce, proto se nebojte zpočátku používat „rostlinné masové náhražky,“ například sójové maso, veganské sýry nebo různými způsoby upravené tofu. Vegani také určitě ocení rostlinnou majonézu nebo jogurty.

0.0
Sending
Uživatelské hodnocení: 0 (0 hlasů)

Reply