Na pytlíky mražené zeleniny a ovoce se v regálech obchodů ještě díváme se značnou nedůvěrou. Pochybujeme o obsahu vitamínů i prospěšných enzymů a v klidu nás nenechává ani otázka chuti. Bude polévka z mražené zeleniny naší rodině chutnat? A bude borůvkový koláč připomínat ten od babičky nebo dostaneme na stůl výrobek blátivé konzistence a mdlé chuti? Dobře zamražených potravin se ale bát nemusíte. A jak je poznat?
Jako první byste si měli v obchodě všímat toho, jestli nebyl porušen skladovací řetězec mražených potravin. Poznáte to snadno. Jestliže v sáčku zachrastí jednotlivé růžičky květáku nebo kuličky rybízu, je všechno v pořádku. Pokud se místo toho na druhou stranu sáčku přehrne jednolitá hmota, poohlédněte se jinde. Jde o neklamnou známku toho, že ovoce nebo zelenina už jednou rozmrzly a to se na obsahu vitamínů i chuti rozhodně podepíše.
Mražené ovoce a zelenina? Často lepší, než ty z obchodu
Při nákupu v obchodech už jste jistě nejednou zaznamenali, že nabízené ovoce a zelenina nebývají zrovna nejšťavnatější a plné chuti. Není divu, když se obvykle kvůli lepší dopravě a skladování sklízejí ještě nedozrálé (tzv. podtržené) a nechávají se dozrát ve speciálních skladech bez přístupu slunečního svitu.
Mražené potraviny si tohle nemohou dovolit, protože v mrazáku už nic neuzraje. Bývají sklízeny plně čerstvé a do mrazicích boxů se dostanou do několika hodin. Hlavně v zahraničí jsou velká mrazírenská zařízení umístěna co nejblíže pěstitelským plochám, aby doprava netrvala zbytečně dlouho.
Ovoce se většinou jen omyje a rychle zmrazí, zelenina bývá pokrájena na kousky a na pár vteřin ponořena do horké vody, tzv. blanšírována. Tento postup zajistí, že po rozmrazení bude její tepelná úprava rychlejší. Ano, při blanšírování sice dochází k mírnému úbytku vitamínu C a některých dalších vitamínů, ale stále jde o nejšetrnější způsob uchovávání zeleniny vůbec.
Výhodná bývá i cena, hlavně v zimních měsících. Mražená zelenina ani ovoce už neobsahují žádné nejedlé části – slupky, košťály nebo pecky, za které byste museli platit. A jejich příprava je rychlá a snadná.
Mražené potraviny: Jak je to s úbytkem vitamínů
Mrazení se vůbec nedotkne mnoha cenných nutričních látek, které v zelenině a ovoci jsou. Řeč je tu hlavně o vláknině, bílkovinách a vitamínech A s D. Je-li zelenina blanšírována, mizí z ní malá část vitamínu C, některých druhů vitamínů B a kyseliny listové. Navíc ji nepoškozují ani enzymy (které za normálních okolností její pletivo postupně rozkládají) ani přítomné bakterie, které se jinak rychle množí zvláště v plodech s vyšším obsahem vody. A samozřejmě, mražená zelenina ani ovoce neobsahují sůl.
O další vitamíny vás může připravit přístup kyslíku a slunečního světla. Kupujte proto ovoce a zeleninu zásadně v neprůhledných obalech a bez mechanického poškození.
Rychlá a zdravá večeře ze zmrazené zeleniny
Chtěli byste si čas od času dopřát skutečnou vitamínovou bombu, ale nemáte čas ani chuť strouhat a škrábat kopce čerstvé zeleniny? Vsaďte na tu mraženou! Budete potřebovat mraženou zeleninovou směs s mraženým špenátem, květákem, žampiony, kapustou, brokolicí a mrkví. Nasypte ji do hrnce a přiveďte k varu. Osolte, opepřete, ochuťte sušenými nebo čerstvými bylinkami a přidejte dvě lžičky řepkového oleje (kvůli vitamínům rozpustným v tucích a také kvůli vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin).
Vařte vše asi 20 minut a pak rozmixujte dohladka. Získáte vynikající krémovou zeleninovou polévku, která obsahuje velké množství nutricky cenných látek a navíc skvěle chutná. Zdravější večeři byste hledali jen těžko. A jako bonus do sebe dostanete více zeleniny, než průměrný člověk zkonzumuje za čtrnáct dní.