V lidském těle se nachází 30 tisíc genů a vitamin D ovlivňuje více než 2 tisíce z nich. To je jeden z hlavních důvodů, proč má vliv na takové množství nemocí – od rakoviny a autismu až po srdeční choroby a revmatoidní artritidu. Pod vitaminem D se chápe skupina látek, které objevil v roce 1922 biochemik Elmer McCollum.
Jedná se o steroidní hormonální prekurzory, označované též jako kalciferoly, jež jsou známé především svou antirachitickou účinností (působící proti křivici). Výzkum rakoviny tlustého střeva na Harvardově škole veřejného zdraví dokazuje užitečnost vitaminu D v prevenci i boji s nemocí – riziko rakoviny se dá snížit více než o polovinu optimalizací hladiny vitaminu D.
Zdroje vitamínu D
Za normálních okolností se vitamín D tvoří v kůži působením slunečního záření z provitamínu 7-dehydrocholesterolu, derivátu cholesterolu. Pokud dvakrát týdně vystavíte slunečnímu záření obličej, ruce, dlaně nebo záda zajistíte si dostatek vitaminu D, vytvoříte si tak zásobu na dva až čtyři měsíce. Žel s přibývajícím věkem se snižuje schopnost organismu přijímat vitamin D prostřednictvím slunečního záření.
V zimě, kdy jste zahalení v oblečení, až po uši je nutné přijímat vitamín D v potravě živočišného původu jako je olej z rybích jater, sleď, sardinka, losos atd. Menší množství se nalézá v mase, vaječném žloutku, mléce a mléčných výrobcích. Vegetariáni tento zdroj vitamínu naleznou v hřibech usušených na slunci, kvasnicích, kakau, kokosu a datlích. Dobrá zpráva je, že se vařením vitamin D neznehodnocuje.
Pozitivní účinky vitamínu D na nemoci:
- srdeční choroby
- rakovina
- cukrovka
- zánět střeva
- revmatoidní artritida
- roztroušená skleróza
- osteoporóza
- posiluje kosti a imunitní systém
- uvolňuje od bolesti
- předchází schizofrenii
Vitamín D a rakovina
Kolektiv vědců sdružený kolem Dana-Farber Cancer Institute na Harvardově škole veřejného zdraví v Bostonu předložil ve své analýze důkazy o tom, že vitamin D působí protirakovinově. Nejvíce údajů o vlivu vitaminu D na rakovinu je k dispozici v oblasti kolorektálního karcinomu, karcinomu prsu, prostaty a slinivky. Právě z výzkumu rakoviny tlustého střeva pocházejí nejnovější, velmi zajímavé výsledky.
Vitamin D – několikanásobný ochranný účinek proti rakovině!
Taktéž dochází ke zvýšení samozničujícího mechanismu zmutovaných buněk. Zanedbatelná není ani reprodukce rakovinných buněk včetně redukce rozšíření. Rakovinné buňky se často těžko rozlišují, v tomto případě se dají buňky rozlišit velmi dobře. A v neposlední řadě je významná i redukce růstu nových krevních cév namísto stávajících. Kromě případů rakoviny poukazují vědci na fakt, že zvýšená hladina vitaminu D3 může znamenat prevenci nemocí, které postihují každý rok téměř 1 milion lidí na celém světě!
Uvítala bych odkaz na nějaké doplňky stravy s vysokým obsahem vitamínu D, pokud takové existují.
Dají se někde získat verifikované tabulky s uvedením množství vitamínu/ů, které mají takové ,,zázračné” účinky? Zajímalo by mě, jaké konkrétní množství a po jak dlouhou dobu by člověk musel konzumovat, aby se tím opravdu ,,pojistil” proti vzniku např. karcinomu tl. střeva.Jak je důležité, v jaké formě se tyto vitamíny přijímají? Jsou dostačující doplňky stravy z lékárny? V chemické formě člověk totiž přijme větší množství než ve stravě, troufám si odhadovat.
Případně ověřený seznam s nejúčinějšími umělými doplňky stravy, vitamínem D?
Já mám výbornou zkušenost s probiotiky po léčbě angíny.
Holky, užíváte některá Vigantol?
Ahoj, ano. Já používám. Za mě velká spokojenost. V létě jednu kapku a v zimě dvě 🙂