Celozrnné potraviny se v poslední době staly jedním ze symbolů zdravé životosprávy. V dobré víře se je snažíme konzumovat co nejčastěji, protože obsahují velké množství vlákniny a dalších prospěšných látek. Ale ne vše, co se na první pohled tváří celozrnně nám skutečně prospívá. Někdy se nás výrobci snaží i pěkně ošidit.
Také si myslíte, že děláte pro své zdraví maximum, když při nákupu vložíte do košíky místo bílého rohlíku cereální bulku nebo bagetku? A překvapilo by vás, kdybychom vám řekli, že jste si klidně ten bílý rohlík mohli dát, protože by to vyšlo nastejno? Je to bohužel pravda. Prodejci se snaží ošálit naše smysly za pomoci jednoduchých triků a my poté platíme nekřesťanské peníze za něco, co se zdravě jen tváří.
Vyznáte se v pečivu?
Začneme trochou terminologie a názvosloví, to nám totiž při orientaci ve velké nabídce pečiva obchodních řetězců pomůže nejvíce.
Cereální pečivo |
Jednoduše pečivo vyrobené z obilnin. Jde o klasický marketingový trik prodejců. Slovo cereální zní na první pohled zdravě, ve skutečnosti jde jen o jiný název běžné pečiva, které je pro větší efekt dobarvováno. |
Vícezrnné pečivo |
Tento název garantuje pouze to, že kromě pšeničné nebo žitné mouky najdete ve vícezrnném rohlíku nebo chlebu minimálně 5% dalších složek. Mohou to být různé olejniny (len, slunečnice, sezam apod.), luštěniny či mlýnské výrobky (jiné druhy mouky, trhanka, lámanka). Vícezrnné pečivo má o něco více prospěšných látek a vlákniny než to běžné. |
Grahamové pečivo | Vyrábí se ze směsi bílé pšeničné mouky a celozrnné mouky s obsahem otrub (obilných slupek). Obsahuje vyšší procento vlákniny. |
Celozrnné pečivo | Musí obsahovat minimálně 80% celozrnné mouky z pšenice nebo žita. Může být obohaceno o další složky, podobně jako pečivo vícezrnné. |
Celozrnné pečivo přináší našemu organismu celou řadu benefitů.
- obsahuje minimálně 80% celozrnné mouky
- obsahuje velké množství vlákniny (ve 100 gramech najdeme 8-9 gramů vlákniny, což je třetina doporučené denní dávky)
- je bohatým zdrojem vitamínu B1 (působí na nervovou soustavu) a vitamínu B6 (ovlivňuje imunitní systém a bojuje proti únavě a vyčerpání)
Vysoký obsah vlákniny je ale benefitem jen pro zralou trávicí soustavu. U děti do šesti let naopak většina prospěšných látek projde skrz trávení beze změny. Pro nejmenší děti se proto více hodí pečivo grahamové nebo vícezrnné.
V regálu celozrnné pečivo poznáte hlavně podle výrazné struktury. Nebývá ani tak lesklé jako to z bílé mouky. Barva vám při výběru příliš nepomůže – toho správného hnědého odstínu dosahují výrobci používáním karamelu, který necvičené oko neodhalí.
Celozrnné potraviny v našem jídelníčku
U velkých potravinářských řetězců najdete čerstvé celozrnné produkty v nabídce jen zřídka. Větší úspěch budete mít u pečiva baleného, které ale přichází o svou typickou křupavost. Poohlédněte se raději v menších pekárnách a prodejnách zdravé výživy, kde se celozrnné produkty vyskytují v každodenní nabídce.
Celozrnné mohou být i jiné potraviny. Z celozrnné pšenice se často vyrábějí těstoviny, krekry, tortilly nebo toastový chleba. Skvělou volbou jsou také ovesné vločky, pohanka nebo hnědá rýže. Celozrnná rýže vás zasytí na mnohem delší dobu, než ta čištěná bílá. Svůj podíl na tom má vláknina a důležité stopové prvky přítomné ve slupce.
Kromě hnědé rýže je k dostání také rýže červená nebo černá. Výrazné zbarvení prozrazuje přítomnost velkého množství antioxidantů, prospěšných pro naše zdraví. Černá rýže tak obsahuje ještě více antioxidantů, než pověstné borůvky a tepelná úprava na ně nemá téměř vliv. Rozhodně nejde o produkty uměle dobarvované. U celozrnné rýže je ovšem třeba počítat s delší dobou přípravy.