Zdravé potraviny vám musí chutnat, jedině tak jich sníte dost

Cesta ke zdravému jídelníčku nebývá jednoduchá. Nestačí si totiž udělat jednoduchý seznam potravin, které byste za den či týden měli sníst. Mnohem větším oříškem je jejich konzumace. Ty nejzdravější se totiž málokdy dají jíst syrové a pokud přece, brzy se vám omrzí. Jak tedy zařadit dostatek zdravých potravin do vašeho jídelníčku?

Skvělá chuť zdravých potravin je základ

Hora čerstvých špenátových lístků zakapaná citronovou šťávou s hrstí vařené čočky? Ano, vypadá to jako chutná svačinka, které se skvěle hodí do redukční diety. Ale umíte si představit, že byste něco takového jedli každý den, i kdyby bylo v sázce vaše zdraví? Nejspíš jen těžko. Nějakou dobu byste to možná vydrželi, ale nakonec by stejně zvítězily vaše chuťové pohárky a vy byste si připravili něco chutnějšího.

A o tom přesně zdravé potraviny v běžném jídelníčku jsou: o vymazlené a chutné přípravě. Začít můžete velmi jednoduše. Stačí vzít malé množství zdravé potraviny a přidat ho do běžného jídla. Karbanátky tak můžete obohatit o dušenou kapustu, pečenou sekanou o sójové maso nebo guláš o hrst předvařených luštěnin. Proti takovému typu vaření nebude nic mít ani vaše rodina.

Po úspěšné počáteční fázi si zvolte zdravou potravinu jako základ pokrmu. Z kapusty tak vzniknou chutné karbanátky, z čočky vegetariánská sekaná a ze špenátu třeba jemná krémová polévka. Nebojte se experimentovat. Pokud vám recept jen trochu zachutná, snažte se ho při příští přípravě dovést k dokonalosti. Po stranách kuchařky nebo rodinného receptáře si dělejte poznámky tužkou a řiďte se jimi.

Časem získáte seznam báječných zdravých receptů, které můžete podle potřeby obměňovat a střídat. Takové rodinné zlato.

Superzdravá müsli tyčinka

Müsli tyčinky jsou skvělou svačinkou kdykoliv během dne. Ty kupované ale často obsahují množství nevhodných látek – například ztužené tuky v polevě nebo semínka čpící zatuchlinou i přes obal. Ale vyrobit si domácí müsli tyčinky není těžké. Ukážeme vám, jak na to.

Domácí müsli tyčinka – recept

  • 1 velká sklenice od okurek
  • 1 balení rýžového nebo ovesného mléka
  • celozrnná mouka
  • rýžová mouka
  • grahamová mouka
  • semínka podle chuti (nejzdravější jsou lněná a sezamová)
  • ořechy podle chuti (nejzdravější jsou vlašské a para)
  • nesířené a nedoslazované sušné ovoce
  • kakao
  • karob
  • skořice

Všechny suroviny kromě mléka nasypte do velké sklenice tak, aby byla plná zhruba do ¾. Zvolit si můžete klidně jen ty, které vám nejvíce chutnají. Celou směs důkladně protřepte a vysypte na menší pekáč. Zalijte rýžovým nebo ovesným mlékem a vložte do trouby rozpálené na 150°C. Pečte asi 30 minut a občas pohledem zkontrolujte, jestli budoucí müsli tyčinky příliš nehnědnou (škodlivý akrylamid v nich totiž určitě nechcete).

Upečené nechte vychladnout a nakrájejte z těsta proužky o velikosti klasických müsli tyčinek. Jedna taková vám dodá potřebné množství zdravých potravin na celý den. Ty ostatní můžete skladovat v mrazáku a konzumovat je podle potřeby. A pokud vše propočítáte, zjistíte, že vás jejich upečení navíc vyšlo levněji než nákup v obchodě.

0.0
Sending
Uživatelské hodnocení: 0 (0 hlasů)

Reply